woensdag 31 oktober 2012

Terug in de tijd


Alweer een maand voorbij en dus nog maar 1,5 maand te gaan. Waarvan 16 stagedagen, 5 weekenden en 14 dagen vakantie. Aftellen dus.


Twee weken geleden was het weer tijd om wat meer van dit mooie continent te ontdekken en vertrokken Femke, Glenn, Yoni en ik naar Lesotho. Lesotho is een klein koninkrijk dat volledig omringd wordt door Zuid-Afrika. Vanaf Port Elizabeth is het ongeveer 700 km tot de grensovergang bij Maseru, de hoofdstad van Lesotho. Bob, mijn trouwe auto, zag dit echter niet zitten en besloot 150 kilometer voor Bloemfontein een pauze in te lassen. Oververhit.. dat kunnen we zelf wel fixen dachten we. Even laten afkoelen, water bijvullen, snel nog over stekende schildpad redden en weer doorgaan. Karma blijkt toch geen bitch te zijn, nog geen vijf minuten na het redden van Schillie werden we geholpen door een sleepwagenbestuurder die ons mededeelde dat we de auto onmogelijk opnieuw konden starten. Waar hij gelijk in bleek te hebben. Gelukkig heeft hij nog een drie meter lang sleeptouw bij zich en worden we professioneel bevestigd achteraan het sleepcircus (zie foto's). Twee uren later belandden we bij een garage in de suburbs van Bloemfontein waar een drietal kwijlende oude mannen onze auto wel even zullen maken. Nog eens drie uren later kunnen we opgelucht en een beetje chagrijnig onze auto weer starten en de weg naar Maseru vervolgen. Omdat we van tevoren niks geboekt hebben gaan we na een This Is Africa Douane direct opzoek naar een geschikte plek om te overnachten.

's Ochtends na een goed ontbijt, een bezoekje aan het VVV en nodige dosis cafeïne besluiten we een bezoek te brengen aan de Kome Caves. Hier leven de nakomelingen van de Basotho familie, de oorspronkelijke bewoners van de Kome Caves. In de 19e eeuw werden deze grotten bewoond toen de vroegere generaties van de Basotho familie vluchtte voor de kannibalen die in dit gebied woonden. Tegenwoordig zijn de Kome Caves onderdeel van het Nationaal Erfgoed. 

Na de Caves besluiten we dat Mohale Dam onze volgende bestemming is. De weg hiernaartoe is prachtig en onderweg voelt het alsof we honderd jaar terug in de tijd zijn. Herders met stokken, schapen met Milka koeienbellen, eenzame aanhangers halverwege de berg, idyllische ronde berghuisjes en iedereen gekleed in kleurige dikke wollen doeken. Blanke mensen zijn net zo ver te zoeken als wegwijzers waardoor het vinden van ons hotel een uitdaging is. Gelukkig komen we rond zeven uur terecht en kunnen we gelijk aanschuiven voor avondeten.

De volgende ochtend brengen we een bezoekje aan Mohale Dam die de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng voorziet van drinkwater en één van de vijf dammen in Lesotho is die ervoor zorgt dat iedereen elektriciteit heeft. Na een korte rondleiding nemen we dezelfde berg passen terug naar de doorgaande weg. Naast het feit dat de omgeving adembenemend is genieten we van de vele herkenbare en toepasselijke naambordjes. 'God Help Me Pass', 'Nazareth' en 'Gateway to Paradise'. Uiteindelijk komen we rond 3 uur aan bij Malealea logde, de laatste bestemming voor dit weekend. Deze lodge is uitkozen tot nummer 5 van Lonely Planet's Best Value Destinations 2012. Een sprookjesachtige plek waar we de rest van de dag in de zon doorbrengen om dit weer heerlijke reisje af te sluiten.

Niet alleen in Lesotho voelde het alsof ik terug in de tijd ging, ook het hoog bezoek van mijn oom en tante zorgde hiervoor. Het is alweer 8 maanden geleden dat we afscheid van elkaar namen en nu kon ik ze eindelijk weer verwelkomen in Port Elizabeth. Van vrijdag ochtend op het vliegveld tot maandag middag in Knysna hebben we de tijd gehad om elkaar bij te praten over alle belevenissen. We hebben genoten van een privé game drive in Kragga Kamma Park, van Zuid-Afrikaans bier in een tavern tussen rugby hooligans tijdens de Currie Cup finale en natuurlijk van een bezoek aan Khayalethu. Een heerlijk weekend dat me heeft doen beseffen dat ik toch echt weer terug naar Nederland moet in januari.