zondag 30 september 2012

Chillen chillen chillen in het bubbelbad


De periode van extra dagen werken zit er weer op. Dat betekent dat ik vrije weekenden heb en er weer tijd is Port Elizabeth zo nu en dan te verlaten. Maar voordat het zover was heb ik eerst nog een geweldig uitje gehad met de jongens van Khayalethu.




Zoals iedereen die langs komt bij Khayalethu, zijn ook mijn ouders geraakt door de indruk die de jongens en mijn collega’s achterlaten. Ik heb ze rondgeleid, uitgelegd wat de dagelijkse routine is en hoe ons budget daar veel beperkingen in levert. Zo is er bijvoorbeeld niet altijd geld voor alle benodigde etenswaren en zijn we afhankelijk van voedsel donaties van de Spar. Laat staan dat er genoeg geld is om leuke uitstapjes te maken. Heel af en toe is er donatie die gebruikt kan worden om iets leuks te ondernemen. Het belang van een dag zonder de altijd terugkerende uitdagingen is onschatbaar. Even niet bang zijn om misleid te worden door drugs en geweld en voor een kort moment vergeten waar je vandaan komt. Dankzij mijn lieve ouders hebben we weer zo’n dag mogen beleven, in Addo Elephant Park. Het was een dag met een gouden randje zoals we dat binnen mijn familie noemen.


De kans op een goede toekomst voor straatkinderen niet in hun voordeel. Dit is een onderdeel van mijn werk waar ik de meeste moeite mee heb. Het is soms echt frustrerend en demotiverend wanneer je zoveel energie steekt in iemand en het keer op keer op keer mislukt. Maar de dankbaarheid en het gevoel dat ik krijg wanneer het wel lukt is waar ik het voor doe. Zo is er bijvoorbeeld een van onze jongens die het grootste gedeelte van zijn leven bij Khayalethu heeft gewoond. Ongeveer 1,5 jaar geleden heeft hij een van mijn collega’s en een jongen neergestoken toen hij in een bad trip thuis kwam. Hiervoor heeft hij een jaar in de gevangenis gezeten waar hij 5 maanden geleden vrijgelaten is. Vanaf zijn vrijlating is hij clean en heeft hij full-time vrijwilligers werk gedaan bij een rehabilitatie centrum . Nu is hij een aantal weken geleden gescout voor het nationale straatvoetbal team van Zuid-Afrika dat op dit moment kwalificatie wedstrijden speelt in Kaapstad. Woensdag zal bekend gemaakt worden of hij Zuid-Afrika zal representeren tijdens het WK straatvoetbal voor straatkinderen in Mexico dat dit weekend begint!

Chillen chillen in het bubbelbad.. twee weekenden geleden ben ik met Femke, Sabine, Jaap, Tessa en Teuntje naar Dijembe Lodge in Tsitsikamma geweest. Even een nachtje uit de stad en genieten van het geluid van vogels in plaats van dat van vliegtuigen. We zijn rechtstreeks het bubbelbad ingedoken waar we zijn gebleven tot we eruit zagen als gepensioneerde hippies. En  waar jullie in Nederland werden overstroomt met nieuws over doorgedraaide studenten in Haren werden wij overstroomt met drie meter badschuim. De volgende ochtend besloten we onze ontspannen spieren wakker te maken door te Tuben in Stormsriver. Hobbelend in een tube door kleine stroomversnellingen en springen van 7 meter hoge rotsen. Vervolgens met rammelende magen doorgereden naar Knysna waar we heerlijk hebben gegeten zodat we voldaan weer terug naar huis konden gaan. Weer een heerlijk weekend in Zuid-Afrika!